SEO Schrijven: Do’s en Don’ts

Inhoudsopgave artikel

SEO schrijven is essentieel om de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines te verbeteren, maar hoe doe je dat precies? Het begint allemaal met een goede basis van zoekmachine optimalisatie en zoekwoordonderzoek. Vervolgens is het zaak om de content op jouw website te optimaliseren en ook de website zelf te verbeteren, bijvoorbeeld door de meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags te optimaliseren. In dit artikel geven we je praktische tips en richtlijnen, zodat ook jouw website beter vindbaar wordt in zoekmachines.

Belangrijkste takeaways:

 • Begin met een goede basis van zoekmachine optimalisatie en zoekwoordonderzoek
 • Optimaliseer de content op jouw website voor zoekmachines
 • Verbeter de website zelf door de meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags te optimaliseren
 • Vermijd de belangrijkste don’ts van SEO schrijven om strafpunten te voorkomen
 • Meten is weten: zorg dat je jouw SEO inspanningen altijd meet en bijstuurt waar nodig

Het belang van SEO schrijven

Als je een website hebt, dan wil je natuurlijk ook dat deze goed vindbaar is. Zoekmachine optimalisatie speelt hierbij een belangrijke rol. Door middel van SEO schrijven kun je ervoor zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Maar waarom is SEO schrijven zo belangrijk voor de vindbaarheid van je website? Het antwoord hierop is simpel: zoekmachines waarderen websites die goede en relevante content bieden. Door te zorgen voor sterke content die aansluit bij de behoeften en vragen van jouw doelgroep, kun je de vindbaarheid van je website sterk verbeteren.

Daarnaast dragen verschillende aspecten van zoekmachine optimalisatie bij aan een betere positie in zoekresultaten, zoals het gebruik van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags. Door deze aspecten mee te nemen in je content creatie, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en je vindbaarheid dus vergroten.

Kortom, SEO schrijven is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie en kan zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de vindbaarheid van je website.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van SEO schrijven. Door middel van zoekwoordonderzoek kun je inzicht krijgen in welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt en naar welke informatie zij op zoek zijn. Dit helpt je bij het creëren van relevante content die aansluit bij de zoekopdrachten van jouw doelgroep. Het gebruik van de juiste zoekwoorden zorgt ervoor dat zoekmachines jouw content beter kunnen indexeren, waardoor je hoger in de zoekresultaten kunt komen.

Door het uitvoeren van zoekwoordonderzoek kun je ook nieuwe zoekwoorden ontdekken waarop je nog niet eerder hebt ingespeeld. Door deze zoekwoorden toe te voegen aan je content, kun je nieuwe bezoekers aantrekken.

Zoekwoordonderzoek Voordelen
Ontdekken van relevante zoekwoorden Verhogen van vindbaarheid
Beperken van concurrentie op zoekwoorden Verrijken van content met nieuwe inzichten
Betere afstemming op de zoekopdrachten van je doelgroep Aantrekken van nieuwe bezoekers

Het is belangrijk om zoekwoordonderzoek te blijven doen, omdat zoekopdrachten en zoekgedrag van mensen veranderen. Door regelmatig zoekwoordonderzoek uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je blijft inspelen op de behoeften van je doelgroep en je vindbaarheid blijft verbeteren.

Het creëren van SEO-vriendelijke content

Wanneer je SEO schrijft, is het creëren van SEO-vriendelijke content van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw website goed vindbaar is in zoekmachines. SEO-vriendelijke content houdt in dat de content is geoptimaliseerd voor zoekmachines en bezoekers.

Belangrijke aspecten van content creatie

Bij het creëren van SEO-vriendelijke content zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 • Maak gebruik van relevante zoekwoorden
 • Schrijf unieke en waardevolle content
 • Gebruik koppen om de structuur van je content duidelijk te maken
 • Voeg interne en externe links toe om je content te verrijken
 • Zorg ervoor dat je content makkelijk leesbaar is voor bezoekers
 • Optimaliseer afbeeldingen met alt tags

Optimaliseren van content voor zoekmachines

Om je content te optimaliseren voor zoekmachines, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden. Zorg er allereerst voor dat je zoekwoorden op strategische plekken plaatst zoals in de titel, de introductie, subkoppen en in de tekst. Daarnaast kun je meta tags, title tags en beschrijvingsmeta tags toevoegen om de zoekmachines meer context te geven over de inhoud van je pagina.

Tips voor het optimaliseren van je content

Om ervoor te zorgen dat je content goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, kun je gebruik maken van de volgende tips:

 1. Maak gebruik van long-tail zoekwoorden
 2. Vraag om links van andere websites
 3. Optimaliseer je laadtijd
 4. Maak gebruik van social media
 5. Voeg video’s toe aan je content

Door bovenstaande tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je content goed vindbaar is in zoekmachines en de vindbaarheid van je website verbeteren.

Optimalisatie van je website

Naast het creëren van goede content is het essentieel om de website zelf te optimaliseren voor zoekmachines. Website optimalisatie is het proces waarbij de website wordt aangepast om deze meer zoekmachinevriendelijk te maken en zo een betere vindbaarheid te realiseren. Hieronder bespreken we diverse aspecten van website optimalisatie die bijdragen aan een betere SEO ranking.

Meta tags

Meta tags zijn korte stukjes code die informatie geven aan zoekmachines over de inhoud van je website. De belangrijkste meta tags zijn title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags. Bij het optimaliseren van deze tags is het belangrijk om te zorgen dat ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina, uniek zijn, en een duidelijke boodschap overbrengen aan de zoekmachine en de bezoeker.

Title tags

Title tags zijn de tekst die zichtbaar is in de zoekresultaten als klikbare link. Een goede title tag is kort, uniek, en bevat het belangrijkste zoekwoord voor die pagina. Dit maakt het voor de zoekmachine en de bezoeker makkelijk om te zien waar de pagina over gaat.

Beschrijvingsmeta tags

Beschrijvingsmeta tags beschrijven kort de inhoud van de pagina en worden weergegeven onder de title tag in de zoekresultaten. Een goede beschrijvingsmeta tag bevat een pakkende tekst die de interesse van de bezoeker wekt en bevat ook het belangrijkste zoekwoord.

Alt tags

Alt tags zijn beschrijvingen van afbeeldingen op de website en worden gebruikt door zoekmachines om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. Het is dus belangrijk om relevante en accurate beschrijvingen van afbeeldingen te gebruiken om de zoekmachine te helpen de pagina te begrijpen.

Optimalisatie van laadtijd

Een snelle laadtijd is belangrijk voor de gebruikerservaring en kan bijdragen aan een betere vindbaarheid. Om de laadtijd van de website te optimaliseren, kunnen afbeeldingen worden geoptimaliseerd, cache worden gebruikt en onnodige plugins worden verwijderd.

Responsive design

Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het belangrijk om een responsive design te hebben. Een responsive website past zich automatisch aan aan het apparaat waarop het wordt bekeken, wat niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook bijdraagt aan een hogere SEO ranking.

Do’s en Don’ts van SEO schrijven

Wanneer je aan de slag gaat met SEO schrijven, zijn er een aantal do’s en don’ts waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat jouw content goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Hieronder hebben we de belangrijkste tips en richtlijnen voor je op een rijtje gezet:

Do’s

 • Do: Maak gebruik van relevante zoekwoorden en vermijd keyword stuffing
 • Do: Schrijf unieke en waardevolle content die aansluit op de zoekopdracht van gebruikers
 • Do: Optimaliseer je meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags
 • Do: Gebruik interne en externe links om je content waardevoller te maken voor gebruikers

Don’ts

 • Don’t: Keyword stuffing, oftewel te veel zoekwoorden in je tekst gebruiken
 • Don’t: Dubbele content plaatsen op je website
 • Don’t: Gebruik generieke of irrelevante meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags
 • Don’t: Gebruik spammy links naar je website

Door deze do’s en don’ts toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw SEO-schrijven inspanningen bijdragen aan een betere vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines.

Belangrijke elementen van SEO schrijven

Het schrijven van SEO-teksten voor websites is een samenspel van verschillende belangrijke elementen. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste:

1. Gebruik van relevante zoekwoorden

Een goede keyword research is essentieel voor het vinden van relevante zoekwoorden die aansluiten bij de content van jouw website. Zorg dat je deze zoekwoorden op organische wijze verwerkt in de tekst, bijvoorbeeld door variaties van de zoekwoorden toe te voegen. Let op dat het keyword niet te vaak terugkomt, dit kan namelijk averechts werken.

2. Schrijven van unieke en waardevolle content

Een website met kwalitatieve content heeft meer kans om hoog te scoren in zoekmachines. Zorg voor unieke en waardevolle teksten waarin je de lezer écht verder helpt. Informeer, inspireer of vermaak de lezer, maar zorg ervoor dat de teksten niet kopiëren of te algemeen zijn. Een SEO-tekst hoort een meerwaarde te hebben voor bezoekers.

3. Optimaliseren van interne en externe links

Door waardevolle interne en externe links op te nemen in de tekst, geef je gebruikers de mogelijkheid om meer te weten te komen over het onderwerp. Voeg relevante links toe die absoluut iets toevoegen aan de tekst van de pagina. Links binnen de website moeten consistent en overzichtelijk zijn, terwijl externe links naar betrouwbare bronnen moeten verwijzen.

Meten en bijsturen van je SEO inspanningen

Nadat je de do’s en don’ts van SEO schrijven hebt toegepast en je website hebt geoptimaliseerd, wil je uiteraard weten hoe je ervoor staat. Het meten en bijsturen van je SEO inspanningen is dan essentieel om de vindbaarheid van jouw website voortdurend te verbeteren.

Meetinstrumenten voor SEO

Verschillende meetinstrumenten kunnen je daarbij helpen, zoals Google Analytics en Google Search Console. Met behulp van deze tools kun je heel wat informatie verzamelen over hoe je website presteert en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden bezoekers gebruiken om op jouw website terecht te komen en welke pagina’s het meest bezocht worden.

Bijsturen op basis van data

Het meten van je SEO inspanningen is slechts de eerste stap. Vervolgens moet je deze informatie gaan gebruiken om je SEO strategie te bij te sturen. Kijk bijvoorbeeld waar je nog niet goed scoort op relevante zoekwoorden en optimaliseer deze pagina’s waar nodig. Of ga na welke pagina’s de meeste bezoekers aantrekken en creëer meer content in dezelfde stijl.

Conclusie

SEO schrijven is de sleutel tot een betere vindbaarheid van jouw website in zoekmachines. Door het toepassen van zoekmachine optimalisatie, het juiste zoekwoordonderzoek en het optimaliseren van je content en website met behulp van meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags kun je jouw website hoog in de zoekresultaten krijgen.

De do’s en don’ts van SEO schrijven zijn belangrijk om te volgen. Zo zorg je ervoor dat jouw content goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines en voorkom je strafpunten. Belangrijke elementen van SEO schrijven zijn het gebruik van relevante zoekwoorden, het schrijven van unieke en waardevolle content en het optimaliseren van interne en externe links.

Het meten en bijsturen van je SEO inspanningen is essentieel. Door gebruik te maken van verschillende meetinstrumenten kun je jouw SEO strategie bijsturen op basis van de verkregen data. Zo weet je zeker dat je op de goede weg bent en waar verbetering mogelijk is.

Kortom, pas de do’s en don’ts toe en optimaliseer jouw website voor zoekmachines. Zo stijgt jouw website in de zoekresultaten en vergroot je de vindbaarheid van jouw website.

FAQ

Wat is SEO schrijven?

SEO schrijven staat voor het optimaliseren van websitecontent om beter gevonden te worden in zoekmachines. Door relevante zoekwoorden te gebruiken en de juiste technieken toe te passen, verbeter je de vindbaarheid van je website.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd, is het proces van het optimaliseren van je website om hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit omvat onder andere het verbeteren van de technische aspecten van je website, het gebruik van relevante zoekwoorden en het creëren van waardevolle content.

Wat is zoekwoordonderzoek?

Zoekwoordonderzoek is het proces van het vinden en analyseren van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw website en doelgroep. Door zoekwoordonderzoek te doen, kun je de juiste zoekwoorden identificeren en je content optimaliseren om beter gevonden te worden in zoekmachines.

Hoe kan ik SEO-vriendelijke content creëren?

Om SEO-vriendelijke content te creëren, is het belangrijk om relevante zoekwoorden op te nemen in je teksten, kopteksten en meta tags. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je waardevolle en unieke content creëert die aansluit bij de behoeften van je doelgroep.

Wat is website optimalisatie?

Website optimalisatie omvat het optimaliseren van verschillende aspecten van je website om beter te ranken in zoekmachines. Dit omvat onder andere het optimaliseren van meta tags, title tags, beschrijvingsmeta tags en alt tags om zoekmachines te helpen je website beter te begrijpen en indexeren.

Wat zijn de do’s en don’ts van SEO schrijven?

Enkele do’s van SEO schrijven zijn het gebruik van relevante zoekwoorden, het creëren van waardevolle content en het optimaliseren van je website. Enkele don’ts zijn het spammen van zoekwoorden, het kopiëren van content van andere websites en het negeren van technische aspecten van SEO.

Wat zijn belangrijke elementen van SEO schrijven?

Belangrijke elementen van SEO schrijven zijn het gebruik van relevante zoekwoorden, het schrijven van unieke en waardevolle content, en het optimaliseren van interne en externe links. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de laadsnelheid van je website en het gebruik van mobielvriendelijke ontwerpen.

Hoe kan ik mijn SEO inspanningen meten en bijsturen?

Je kunt je SEO inspanningen meten en bijsturen door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics en Google Search Console. Deze tools geven je inzicht in belangrijke statistieken zoals het aantal bezoekers, de ranking van je zoekwoorden en de laadsnelheid van je pagina’s. Op basis van deze gegevens kun je je SEO strategie bijsturen en verbeteren.

Wat is de conclusie van dit artikel?

De conclusie is dat SEO schrijven essentieel is voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines. Door gebruik te maken van zoekmachine optimalisatie, het doen van zoekwoordonderzoek en het creëren van SEO-vriendelijke content, kun je je website beter vindbaar maken. Pas de do’s en don’ts toe die we hebben besproken en zie je website stijgen in de zoekresultaten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest